Persberichten

PERSBERICHT

PERSBERICHT

09-12-2022

AT5 EN SALTO TREKKEN IN BIJ OBA OOSTERDOK

 

In het weekend van 10 en 11 december start de samenwerking met de verhuizing van de redactie van AT5 naar de eerste etage van de OBA aan het Oosterdok. Vanuit dit gloednieuwe hoofdkantoor met uitzicht over de hele stad gaan alle omroepmedewerkers vanaf maandag 12 december aan het werk. Martin Berendse, directeur OBA: ‘Het geeft een hele nieuwe dynamiek aan onze vestiging. Bovendien delen we hetzelfde DNA: wij maken allebei kennis, cultuur en informatie voor alle Amsterdammers bereikbaar en toegankelijk. Daarom gaan we ook inhoudelijk onze krachten bundelen en een onderscheidend media- en publieksaanbod realiseren. Hierover delen wij meer in het nieuwe jaar.’

Gezamenlijke programmering voor de stad

Samen ontwikkelen de bibliotheek en de Publieke Omroep Amsterdam een programmering voor Amsterdammers van alle leeftijden. Hier worden onder meer televisieformats, educatieve programma’s voor scholen en buurten en een speciaal talentontwikkelingsprogramma voor aanstormende mediatalenten voor bedacht.

AT5 MediaLabs

De gezamenlijke programmering komt als eerst tot uiting in het AT5 MediaLab. Deze volledig uitgeruste opnamestudio wordt op dit moment gebouwd op de nieuwe redactievloer en vormt straks de centrale standplaats voor toekomstige studio-opnames van de omroep. Daarnaast kunnen nieuwe mediamakers, buurtbewoners, lokale organisaties en scholen in dit MediaLab op een laagdrempelige manier oefenen met alle facetten van het mediavak. Denk aan presenteren voor de camera of de opname en montage van video’s en podcasts. Naast de nieuwe opnamestudio in OBA Oosterdok wordt er ook in vier andere OBA-vestigingen in de stadsdelen Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost een soortgelijk MediaLab geopend. Meer details over de precieze programmering en de opening van deze ‘labs’ worden begin 2023 bekend gemaakt.

‘Wij hebben enorm veel zin om te gaan samenwonen en -werken met OBA. Vanuit de verschillende OBA-vestigingen zijn we straks nog beter in staat om de bewoners actief te betrekken bij het brengen en halen van verhalen en nieuws uit de stad. Dit doen we door letterlijk onze deur open te zetten, bewoners te ontmoeten en onderwerpen met ze te bespreken. Zo kunnen wij intensiever de verbinding aangaan met onze stadsgenoten en hun talenten ontdekken en stimuleren’, aldus Alphons Martens, directeur Publieke Omroep Amsterdam.

Een groter podium voor iedere Amsterdammer

Met deze gezamenlijke programmering willen de bibliotheek en de omroep belangrijke thema’s als literatuur, kunst en cultuur een groter podium geven. Daarnaast wordt er met de buurtgerichte MediaLabs straks ingespeeld op de specifieke behoeften en wensen van de verschillende stadsdelen. Zo worden belangrijke hyper lokale onderwerpen aangekaart, komen bewoners van de stad zelf aan het woord en kunnen ze zich ontwikkelen op persoonlijk- en professioneel vlak. Op die manier wordt de stad digitaal- en mediawijzer gemaakt. Dit alles gebeurt onder een sterk, gezamenlijk motto: informeren en leren door te doen.

 

PERSBERICHT

PERSBERICHT

11-11-2022

Publieke Omroep Amsterdam ontvangt Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

De Publieke Omroep Amsterdam heeft als zesde lokale publieke omroep van Nederland het Keurmerk Nederlandse Streekomroep gekregen. Met het keurmerk toont een omroep aan te voldoen aan de eisen van een eigentijds Lokaal Toereikend Media-Aanbod. Naast POA zijn aan drie omroepen (OPEN Rotterdam, OOG in Groningen en de WOS in ‘s-Gravenzande) hernieuwde keurmerken uitgereikt.

Over het keurmerk

Het keurmerk Nederlandse Streekomroepen maakt de journalistieke kwaliteit en professionaliteit van lokale omroepen inzichtelijk. Het stelt objectief toetsbare eisen ten aanzien van onder meer de efficiëntie en het productaanbod, die onafhankelijk worden getoetst door het Keurmerkinstituut. Streekomroepen die op alle criteria voldoende scoren mogen het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen voeren bij hun dienstverlening. Het keurmerk geeft invulling aan de Media wettelijke term Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA). Het keurmerk is drie jaar geldig en kent een tussentijdse controle halverwege deze periode. Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het keurmerk.

Voor meer informatie over het keurmerk, kijk op www.opwegnaarhetkeurmerk.nl

 

PERSBERICHT

PERSBERICHT

Amsterdam 2 september 2021

Altan Erdogan

nieuwe hoofdredacteur AT5

Altan Erdogan wordt per 1 oktober de nieuwe hoofdredacteur van AT5. “We zochten een journalist in hart en nieren, iemand met een breed netwerk in Amsterdam en een boegbeeld voor AT5“, aldus Robin Antonisse, voorzitter redactieraad. “Met Altan hebben wij dit in huis gehaald. De redactie kijkt uit naar de samenwerking met onze nieuwe hoofdredacteur.”

“Positie van AT5 versterken”

Altan Erdogan: “AT5 is voor mij de onbetwiste nieuwszender in Amsterdam. Samen met de redactie en de directie wil ik de positie van AT5 verder versterken en spannende, verrassende journalistieke items gaan maken.”

Erdogan (54) studeerde in 1991 af aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte in zijn eerste jaren als verslaggever en eindredacteur voor het Haarlems DagbladHet Parool en de Volkskrant. Daarna werd hij hoofdredacteur voor het weekblad Volkskrant Banen en later voor Nieuwe Revu. Nadat hij verschillende functies vervulde bij de VARA, werd hij in 2015 hoofdredacteur-directeur van het Amsterdamse universiteitsblad Folia. Drie jaar later werd onder zijn leiding het aparte online magazine voor de hogeschool HvanA opgezet.

Alphons Martens, directeur-bestuurder: “Voor AT5 is het belangrijk een zeer ervaren journalist aan het roer van de redactie te hebben staan, iemand met een sterke verbondenheid met Amsterdam en begrip voor wat er in de stad leeft en speelt en met Altan denken we die persoon gevonden te hebben. Ik heb er vertrouwen in dat Altan met de redactie kan gaan werken aan de toekomst van AT5 en met SALTO en partners in de stad de positie van de Publieke Omroep Amsterdam gaat versterken.”

Persbericht

Amsterdam, 27 april 2021

Hélène Pronk verlaat AT5

Afgelopen vrijdag 23 april is intern het vertrek van Hélène bekend gemaakt.

Hélène heeft zich in de afgelopen 25 jaar met hart en ziel ingezet voor AT5 waarvoor de directie haar zeer dankbaar is. POA/AT5 benadrukt dat na overleg met Hélène is afgesproken haar arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. POA/AT5 zal op korte termijn plannen bekend maken die voorzien in de opvolging.

Wij wensen Hélène alle succes bij de voortzetting van haar carrière.

PERSBERICHT

PERSBERICHT

Amsterdam 2 juni 2020

Alphons Martens naar

Publieke Omroep Amsterdam

AMSTERDAM – Alphons Martens wordt directeur van de Amsterdamse stadszender AT5. Martens deed ruime media-ervaring op bij onder andere SBS, Fox TV en Endemol. Per 1 juni volgt hij John Olivieira op, die het afgelopen jaar waarnemend directeur was.

Martens wordt formeel directeur-bestuurder van Publieke Omroep Amsterdam (POA), de stichting die behalve AT5 ook SALTO, de Concertzender en de Amsterdamse editie van FunX onder zich heeft. “Alphons is een uitstekende kandidaat om POA en haar merken naar de volgende fase te loodsen,” zegt Jef Holland, voorzitter van de Raad van Toezicht van POA. “We gaan naar een eenduidige organisatie met AT5 als journalistieke en SALTO als faciliterende tak. Met zijn ervaring als verantwoordelijke voor marketing en content bij Fox, kan Alphons ons daarbij enorm helpen.”

“Ik kijk uit naar de samenwerking met de collega’s en volgers van POA en haar prachtige merken”, zegt Martens “Ik zie het als mijn opdrachten om POA toekomstbestendig te maken. Ik hecht groot belang aan onafhankelijke journalistiek en geloof in de kracht van samenwerken.”

Heldere organisatiestructuur
Tijdens zijn waarnemend directeurschap heeft John Olivieira een heldere organisatiestructuur ontwikkeld voor POA. “Er is nu een heldere en transparante organisatiestructuur,” zegt Holland. “De governance is op orde gebracht en er ligt een strategisch plan waarmee POA klaar is voor de toekomst. Daarvoor zijn we John zeer dankbaar.” Holland prijst ook de vorderingen die Olivieira maakte met de aanvraag voor de Amsterdamse omroep-concessie.